The Primitives Group

CZ  

The Primitives Group je česká psychedelic rocková skupina, která vznikla v roce 1965 pod názvem Primitivové. Skupina se zúčastnila obou prvních ročníků Československého beat-festivalu.

Jejími původními členy byli Ivan Hajniš, František Mašek, Zdeněk Burda, Jaroslav Křtěn, Jaroslav Erno Šedivý a Karel Černý.

The Primitives Group

Skupina je označována za první skupinu na světě, která na pódiu používala ohňové, pyrotechnické a kouřové efekty. Se skupinou spolupracoval například Ivan „Magor“ Jirous a další zajímavé osobnosti. S týmem umělců vymysleli líčení členů kapely podle hvězdných znaků kabaly, speciální obleky, zvukové efekty a filmové projekce.

Ivan Hajniš

The Primitives Group hráli mimo jiné písně od skupin The Doors, Fugs, Pretty Things, Jimi Hendrixe, Animals nebo Mothers of Invention.

Skupina se rozpadla v roce 1969, kdy Ivan Hajniš emigroval do Švédska.

Na Primitives Group navázala v sedmdesátých letech skupina Plastic People of the Universe, do které z Primitivů přešel kytarista Josef Janíček (vyměnil kytaru za klávesy).

V roce 2016 byla skupina obnovena zakládajícími členy Ivanem Hajnišem trvale žijícím ve Švédsku a Zdenkem Burdou trvale žijícím v Německu.

Obsazení

CZ  
Ivan HajnišIvan Hajniš
Narozen v roce 1947 v Děčíně. Je český bluesový zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku. V mládí hrál fotbal za Duklu než se začal věnovat muzice. Fotbal ale miluje a sleduje stále. Je zakládajícím členem a frontmanem skupiny. V roce 1969 emigroval do Švédska, kde žije dodnes.

 

Zdeněk BurdaZdeněk Burda
Sólová kytara.
Ex–The Matadors-Hair musical Suisse production, Roy Black Band.
Zdeněk je vynikající a legendární český hráč na elekrické kytary, které si sám staví. Ačkoli hraje blues, tak na svých kytarách používá aktivní snímače (které se dnes používají hlavně v metalu) a jeho projev a zvuk je velmi svěží a moderní. Je zakládajícím členem skupiny. Emigroval do Německa, kde žije dodnes.

 

Jaroslav ŠantrůčekJaroslav Šantrůček
Klávesové nástroje.
Ex-skupina Viktora Sodomy, Jazztrakt, skupina Vládi Padrůňka, Jana Koubková Band, Karamel, Apollo Petra Spáleného a další.
Jeho oblíbenou značkou kláves je Hammond. Používá však nové a moderní Hammondky, které díky ceně osobního automobilu nejsou na pódiích často k vidění.

 

Míťa MistakidisMíťa Mistakidis
Bicí - zkušený bard a učitel hry na bicí, který procestoval s muzikou Česko, Německo a celou Skandinavii

 

Ivan DrimajIvan Drimaj
Basová kytara.

Sledujte nás

COMMON Česká republika, z.s.
Datum vzniku: 20. června 2000
Spisová značka: L 10973 vedená u Městského soudu v Praze
Identifikační číslo: 70849706
Právní forma: Spolek