The Primitives Group

CZ  

The Primitives Group je česká psychedelic rocková skupina, která vznikla v roce 1965 pod názvem Primitivové. Skupina se zúčastnila obou prvních ročníků Československého beat-festivalu.

Jejími původními členy byli Ivan Hajniš, František Mašek, Zdeněk Burda, Jaroslav Křtěn, Jaroslav Erno Šedivý a Karel Černý.

The Primitives Group

Skupina je označována za první skupinu na světě, která na pódiu používala ohňové, pyrotechnické a kouřové efekty. Se skupinou spolupracoval například Ivan „Magor“ Jirous a další zajímavé osobnosti. S týmem umělců vymysleli líčení členů kapely podle hvězdných znaků kabaly, speciální obleky, zvukové efekty a filmové projekce.

Ivan Hajniš

The Primitives Group hráli mimo jiné písně od skupin The Doors, Fugs, Pretty Things, Jimi Hendrixe, Animals nebo Mothers of Invention.

Skupina se rozpadla v roce 1969, kdy Ivan Hajniš emigroval do Švédska.

Na Primitives Group navázala v sedmdesátých letech skupina Plastic People of the Universe, do které z Primitivů přešel kytarista Josef Janíček (vyměnil kytaru za klávesy).

V roce 2016 byla skupina obnovena zakládajícími členy Ivanem Hajnišem trvale žijícím ve Švédsku a Zdenkem Burdou trvale žijícím v Německu.