Ivan Hajniš - blues / rock + historie českého undergroundu

CZ  
Ivan Hajniš
Frontman legendární undergroundové skupiny Primitives Group zahraje a zazpívá blues / rock skladby a vyprávěním poodhalí některé ne obecně známé historické fakty o českém undergroundu.

 

Rockový zpěvák, bluesman, kytarista a hráč na harmoniku IIvan Hajniš se narodil v roce 1947 v Děčíně, vyrůstal však v Praze. Chodil na střední grafickou školu, ale nedostudoval ji. Od roku 1967 do roku 1969 byl zpěvákem a kytaristou kultovních, psychedelických „The Primitives Group", patří mezi její zakládající členy, počátky kapely můžeme situovat již do roku 1965. S kapelou zažíval perzekuci ze strany příslušníků SNB, strávil několik hodin v cele předběžného zadržení. V březnu 1969 emigroval do Vídně, odkud se přestěhoval do Švédska. Ve Švédsku vystřídal mnoho profesí, několik let s manželkou podnikal v pohostinství, po rozvodu ukončil podnikání, teprve na začátku osmdesátých let se na poloprofesionální úrovni vrátil k hudbě. Po roce 1989 se často a pravidelně vrací do Česka, trvale však stále žije ve švédském Malmö. V posledních letech hraje s kapelami George & Beatovens, Dr. Tom's Blues Cabin, The New Blues Band, pravidelně koncertuje v Česku i ve Švédsku.

Jiří Fučikovský - spisovatel a fotograf - autorské čtení

CZ  
Jirka Fučikovský
Ukázky z knihy Ivana Hajniše Emigrace Primitiva bude číst žižkovský spisovatel a fotograf Jirka Fučikovský, který přečte také ukázky ze svých knih Dušebraní (ála normalizační pornobrak - hnusnej příběh z hnusný doby) a Žižkaperk blues (volně navazuje na knihu Dušebraní).

Karel Fiedler - Landscape Photography

CZ  
Karel Fiedler
Praktické předvedení postupů a pomůcek pro krajinářskou fotografii. Ukážeme si jak docílit dobrých fotografií a s jakým minimálním technickým vybavením jako jsou stativ nebo jeho náhražky, filtry pro objektivy, přisvícení atd. Nakonec také něco o celém digitálním fotografickém workflow včetně postprocesu.

Miro Trimay - Fotografie z cest

SK  
Miro Trimay
Miro Trimay sa venuje fotografii od r. 2002. Jeho fotografie sú reflexiou na miznúcu krásu okolo nás, ktorú častou prehliadame. Jeho významnou destináciou sa za posledné 3 roky stalo Rusko, odkiaľ pochádza aj jeho žena Anna. Pri svojich cestách, hlavne v oblasti Saratova zachytáva puzujúci život na rieke Volge i život veľkého, významného mesta nachádzajúceho sa na strednom Povolží. Saratov a Volga v premenách času, zachytený jeho objektívom v štyroch ročných obdobiach.

Miro Trimay - workshop Jak profesionálně fotografovat bez luxusního vybavení

SK  
Miro Trimay
Miro Trimay je slovenský fotograf na volné noze. Prakticky ve workshopu předvede jím používanou techniku, kterou používá pro profesionální fotografii. Ukáže, že není nezbytně nutné mít rozsáhlé fotografické vybavení, že lze pořizovat dobré profesionální snímky i s minimem techniky.

Vladimír T. Gottwald - Koba

CZ  
Vladimír T. Gottwald - Koba
Monodrama Koba v podání Vladimira T. Gottwalda je příběhem jednoho z Kobových kamarádů, jednoho z těch, kteří za sebe kdysi byli ochotni položit život. Sdíleli stejný osud, vážili si jeden druhého, měli k sobě úctu. Ale Kobovi úcta nestačila. Chtěl být tím, jenž srdcem a myslí každého vládne. A tak se bojovník za revoluci Koba proměnil v diktátora Stalina. Co bylo dál, známe: Kobovi nepřátelé i přátelé začali mizet. Vyvraždil jich miliony, a za to se mu dostalo odměny: byl otrocky zbožňován celou zemí, kterou naplnil bolestí, hrůzou a krví. Příběh podobný či ještě hrůznější by mohl vyprávět kterýkoli z Kobových druhů. Kdyby přežil. Jenže přežil jen jediný: Fudzi. Ale za jakou cenu? Za cenu bezesných nocí a ustavičného strachu, za cenu sebezapření, sebeponížení, obětování vlastní hrdosti, vlastního já. I o tom nám Fudzi v monodramatu Edvarda Radzinského vypráví...

Sledujte nás

COMMON Česká republika, z.s.
Datum vzniku: 20. června 2000
Spisová značka: L 10973 vedená u Městského soudu v Praze
Identifikační číslo: 70849706
Právní forma: Spolek