Pondělí 30. května 2016
Pondělí 22. května 2017 |
Večera | 18:00 - 21:00 |
Pivní workshop | 19:00 - 23:00 |
Lobby bar | do 23:00 |
Pivní workshop
Výroba piva v domácích podmínkách je již několik desítek let oblíbenou zálibou například v Austrálii, Kanadě a USA. Vaření piva v domácích podmínkách, nebo domovarnictví, jak by v doslovném překladu zněl anglický termín homebrewing, se také v našich zemích poslední roky stále více rozšiřuje.
V domácích podmínkách lze s trochou umu a zkušeností vytvořit daleko lepší piva než ta, která známe z průmyslových pivovarů. Většině domovarníků stačí vařit výborná, až výjimečná piva. Je však celkem dost případů, kdy si domovarník založil malý pivovar a z koníčka se stalo zaměstnání.
Existuje několik cest, jak doma vyrábět pivo. Od jednoduchého použití mladinového koncentrátu, přes použití sladového výtažku, až po vaření piva ze základních surovin, jako v pivovaru. Také vybavení může být různé. Od běžných hrnců a kuchyňských pomůcek, až po speciální technologii.
O tom jak začít, jak se vaří pivo, jaká jsou úskalí, na co si dát pozor a hlavně proč se do toho pustit, bude tento workshop. Wokshop povedou tři slovenští domovarníci z Rimavské Soboty pod vedením ikony slovenské domovarnické scény, Miroslava Blanaroviče. Součástí workshopu budou prezentace, degustace vzorků piv jak od našich instruktorů, tak od malých pivovarů, diskuse a také praktická ukázka uvaření jednoduchého piva.
Účastníci, kteří se na workshop registrují, obdrží na závěr zajímavý dárek.

Miroslav Blanarovič
Sláva niekdajšieho Pivovaru Gemer v Rimavskej Sobote už zapadá prachom. Posledná várka zlatistého moku sa v ňom naposledy vyrobila v roku 2006. Roky si tu odkrútil aj vyučený sládek Miroslav Blanarovič. S krachom pivovaru sa dodnes nedokázal zmieriť. Napokon sa svoje vedomosti a skúsenosti rozhodol využiť netradičným spôsobom. Pivo si začal variť doma.
„S varením piva som prišiel do kontaktu už počas školskej praxe,“ zaspomínal si na svoje pivovarnícke začiatky majster a dodal, že najťažšia práca pri príprave tohto nápoja bývala vo varni. „Ak chcete uvariť dobré pivo, potom celé telo aj myseľ musia byť počas procesu v maximálnom nasadení.“

Juraj Kepka
Juraj Kepka je výtvarník a sochár. Výtvarnej tvorbe sa venuje od detstva. Prvé sochy a reliefy začal robiť v roku 1975 a od vtedy sa venuje maľbe a soche s väčšimi i menšími prestávkami dodnes. Od roku 2009 je členom Zvolenskej sedmičky. Býva v Rimavskej Sobote.